Sostenibilitat i #NextGenerationEU: binomi per a la vida

#NextGenerationEU

Les empreses i les entitats no lucratives tenim una oportunitat vital per contribuir a la transformació verda i a la neutralitat en carboni. 

Sentim, i més que en sentirem a parlar, dels fons europeus cap a la propera generació, el pla de rescat social, ambiental i econòmic de 750.000 milions d’euros que impulsa la Unió Europea davant la crisi global vinculada a la pandèmia de la Covid-19. No és un pla de rescat sorgit del no res: es vincula a plans que la UE ja havia iniciat abans de la crisi, com el Pacte Verd Europeu.

Per poder accedir a aquests fons, l’Estat espanyol va presentar a principis d’octubre el document España Puede, l’esborrany del pla de recuperació, transformació i resiliència de l’economia. Espanya espera gestionar fins a 140.000 milions d’euros entre 2021-27. El pla s’inspira en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles de les Nacions Unides i s’estructura en quatre eixos: transició ecològica, transformació digital, igualtat de gènere i cohesió social i territorial.  A partir de l’abril de 2021, una vegada presentats els plans definitius, s’aprovarà el repartiment del primer paquet de fons, i els estats podran començar a desplegar-los.

Cal estar atents a notícies i debats que es van succeint sobre #NextGenerationEU. Hi ha moltes preguntes a l’aire: qui, com, quan, per a què i amb quines obligacions es podrà accedir a aquests fons. Les incògnites són moltes però es comencen a apuntar respostes en fòrums especialitzats d’allò més diversos (els anirem actualitzant; darrera actualització 4.12.2020):

PIMES i entitats no lucratives podran optar a recursos d’aquests fons; al portal GenCat és possible presentar propostes de projectes, una primera crida per rebre projectes innovadors d’inversió que aspirin a rebre finançament dels fons europeus. Les convocatòries formals de projectes encara no estan disponibles.

És una necessitat vital que els projectes que s’estructurin a l’entorn de #NextGenerationEU siguin realment transformadors i mesurin amb indicadors com  transitin veritablement cap a la sostenibilitat, l’economia circular, la conservació del capital natural i la biodiversitat i la neutralitat en carboni.

Els projectes sorgits dels fons de recuperació han d’estar dotats i acompanyats d’una comunicació clara i transparent, que permeti identificar als grups d’interès els objectius, el desenvolupament i els resultats assolits, especialment en termes d’indicadors de transformació ecològica. La rendició de comptes només serà possible a través d’una política ferma de transparència i de la comunicació permanent.

Sostenibilitat i #NextGenerationEU han d’esdevenir doncs un binomi per a la vida. La nostra vida i societat, i la de les generacions futures que hauran de fer front, en les dècades vinents, als reptes econòmics, ambientals i socials en unes condicions marcades avui.

Hi treballem plegats?

Post conjunt amb www.jordipietx.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.