De Jobs a l’humanisme digital

“Cuando Steve Jobs bajó del escenario, algo había llegado a buen término: las posibilidades de que el siglo XX se repitiera se habían reducido temporalmente a cero”. The Game, Alessandro Baricco. Anagrama, 2019.

El Game és el nom amb què Alessandro Baricco ha batejat la civilització d’avui, la que utilitza eines digitals provinents d’experiències de joc. Segons l’assagista italià, el Game neix el 9 de gener de 2007 a San Francisco, amb la presentació d’Steve Jobs de l’iPhone. Jobs va mostrar una eina, no teories: un telèfon amb l’estructura lògica dels videojocs que eliminava el concepte tant segle XX de profunditat, mostrava únicament la simplicitat de la superfície i prometia post-experiència, l’experiència en moviment.

Segons Baricco, la revolució digital és una reacció instintiva contra la barbàrie del segle XX. Neix sense ideologia, ni finalitat ni context teòric, neix per ser posada en pràctica en tot moment. Un a un s’han anat derruint els puntals de la cultura del segle XX, lluitant sempre contra la immobilitat i l’exclusivitat de les elits. El poder es troba a cada escriptori on hi ha un ordinador, a cada butxaca on hi ha un smartphone. És el regne de la postura, física i mental,  persona-teclat-pantalla.

El Game és divertit, sí, però és difícil. S’aprèn jugant però no es tenen diverses vides, com als videojocs. Qui desconnecta, mica a mica es va allunyant. Un sistema nascut per redistribuir el poder ha acabat distribuint possibilitats. I, important, un sistema que ho ha capgirat tot, tot, excepte les tres grans fortaleses del segle XX: l’estat, l’escola i l’església. L’autor sosté que ningú que hagi nascut abans que Google (1998) podrà resoldre aquestes disfuncions.

I afegeix: la sostenibilitat i la maduresa del nou sistema digital necessitarà de persones nadiues, de cultura femenina, humanistes, dotades d’intel·ligències laterals. El sistema digital no es farà humanista. És l’humanisme, ara, que ha d’esdevenir digital.

Next level: contemporary humanities. Gràcies Baricco.

Leave a Reply

Your email address will not be published.