A favor dels patinets

Un dia, l’inventor Dean Kamen va veure un jove en una cadira de rodes tractant de pujar una vorera i es va adonar que el problema no era a la cadira de rodes en si, sinó que el món estava construït per les persones que podien mantenir l’equilibri. Poc després va crear el Segway  amb l’objectiu de transformar una persona en un vianant més capacitat (el nom s’inspira en el mot “segue”, que significa “transició suau d’un estat a un altre”). Poc es podia pensar el senyor Kamen que el seu invent acabaria en mans de grups de turistes àvids de recórrer ciutats i amb poques ganes de caminar. Avui, els mítics Segways ja no es fabriquen, però l’empresa nord-americana inventora perviu, fusionada amb una companyia xinesa, venent una àmplia gama de solucions de micromobilitat, essencialment patinets elèctrics. I aquí sí que tenen feina; tanta, que a la botiga online especifiquen que, a causa de la falta de mà d’obra, van tard a servir les comandes.

En un viatge recent a la ciutat francesa de Lió vaig tenir l’oportunitat de desplaçar-me amb patinet elèctric. Jo anava preparada per utilitzar el servei de bicing local però vet aquí que ens vam començar a trobar patinets arreu; un aquí, dos més enllà, un altre a l’altre carrer… Sense aparcaments específics ni terminals, sense ordre ni concert (més tard vaig saber que al centre era obligatori aparcar “bé”); I vèiem la gent que s’hi apropava, enfocava el mòbil al manillar i el patinet començava a rodar… A Lió hi ha molts vehicles, com a tota metròpolis, i l’ajuntament fa esforços per promoure alternatives de mobilitat més sostenible i amable. Hi ha tramvies, busos elèctrics, metro, bicing...  I de la mà de la iniciativa privada una flota de 1.200 patinets elèctrics per utilitzar en qualsevol moment. Només cal descarregar-se una app (vegeu la web de l’empresa que opera a Lió, Tier) i pagar el viatge. Una delícia de transport: net, tranquil, barat, Covid-free, climate fiendly…

Ara que celebrem la Setmana europea de la mobilitat amb el lema “Fes salut. Mou-te de manera sostenible” podríem reflexionar i plantejar-nos canviar la imatge que massa sovint se’ns ven sobre els patinets elèctrics: que si van per on no han d’anar, que si corren massa, que si faran mal algú… I els cotxes? Les ciutats, preocupades sempre per posar ordre abans del “caos”, fan normatives i prohibicions, però no conec molts exemples de ciutats que impulsin serveis municipals de lloguer de patinet elèctric.

El Segway segurament no va aparèixer en el moment adequat. El patinet elèctric sí. Aprofitem-ho i fem-li l’empenteta que necessita per posar-se en moviment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.